Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 20, 2013

Badan dan ketiak berbau?


10 Cara Hilangkan Bau Badan Dengan Tumbuhan Semulajadi

Dah guna deodorant berbotol2 pun masih lagi gagal mengatasi masalah bau badan, nah! meh baca artikel ni. Mudah2an dapat membantu.


Daun Sirih
Berkhasiat sebagai antiseptik juga mengandungi zat-zat aktif yang mampu menghilangkan bau badan yang disebabkan oleh bakteria atau kulat. Mengandungi bahan kimia dalam minyak patinya: al. kadinen, kavikol, seneol, eugeol, karvakol dan bahan-bahan samak.
Khasiat lainya: Beberapa helai daun sirih direndam dalam air panas, setelah agak-agak suam airnyadiminum. Atau daun sirih dihaluskan bersama kapur sirih lalu di sapukan di ketiak.


Daun Beluntas
Biasanya ditanam sebagai tanaman pagar dan mempunyai sifat khas berbau kurang menyenangkan dan rasanya pahit. Daun dan bunga beluntas mengandungi alkali yang bertindak sebagai antiseptik.Kandungan kimia al. amino (leusin, isoleusin, triptofan, treoin), lemak, kalsium, fosforus, besi, vitamin Adan C.
Cara Penggunaan: Dimakan mentah-mentah atau dikukus, juga boleh minum air rebusannya.
Khasiat lainya: Juga mujarab untuk mengurangkan panas badan semasa demam. Boleh menurunkan suhu tubuh dan menyejukkan badan, dengan begitu banyak peluh yang keluar dan suhu badan menjaditurun.


Daun Selasih
Mengandungi antiseptik.
Cara Penggunaan: Dimakan mentah-mentah sebagai ulam.
Khasiat lainya: Meningkatkan selera makan. Jika dimakan segenggam pada waktu pagi dan petangselama masa haid maka bau badan yang sering menghinggapi perempuan haid akan berkurangan.Kunyit
Mengandungi bahan kimia al. sapomin, flavioinoida dan minyak pati.
Cara Penggunaan: Minum air rebusan, kunyit yang telah dicincang halus, jus halia parut ditambah madu sedikit. Kunyit yang kisar juga boleh dilumur seluruh badan hingga kering.Bunga Kantan
Mengandungi Sapomin, flavoinoida dan polifenol.
Cara Penggunaan: Daun muda dan bunga di masak dan dimakan sebagai ulam.


Limau Purut
Cara Penggunaan: Minum campuran pati kulit limau purut dengan sebatang lengkuas yang dikisarbersama-sama dengan air secukupnya.
Limau Nipas
Cara Penggunaan: Air perasan limau nipis dicampur kapur sirih disapu pada ketiak.Halia
Sebahagian besar orang India percaya kalau rajin memakan Halia boleh membuat badan seseorangmengeluarkan aroma wangi. Menurut Pen Chao Cing dari maharaja Shen Nong (3000 SM), halia segar boleh dapat menghilangkan bau badan sekaligus mendekatkannya pada aura spiritual.
Cara Penggunaan: Minum air halia yang dikisar, atau juga boleh dicampurkan dalam minuman lain seperti teh.


Timun
Cara Penggunaan: Ambil sebiji buah timun muda dan dikupas kulitnya lalu digosokkan ke bahagian badan yang berbau berulang kali ketika mandi.Bunga Cengkih
Cara Penggunaan: Beberapa kuntum bunga cengkih direndam sehingga mengembang kemudian airnya diminum.
Khasiat lainya: Air rebusan beberapa kuntum bunga cengkih dengan gula merah, juga dapat menjadi minuman segar dan menghangatkan dikala hujan.

1 comment:

  1. u have such a gorgeous blog dear let's follow my blog,i'll follow yours then http://nina-wns.blogspot.com

    ReplyDelete