Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, July 6, 2011

Wanita berhak tolak poligami, kata imam Masjid Al-Aqsa

Berita terkini Utusan Online, 06/07/2011 1:53pm


KUALA LUMPUR 6 Julai - Imam Masjid Al-Aqsa Sheikh Dr. Akram Sabri berkata, wanita Islam boleh menolak poligami dan tidak berdosa, sekalipun agama Islam menghalalkannya.

Beliau berkata, ini kerana wanita berhak menuntut syarat ke atas suami supaya tidak berpoligami.

"Poligami tertakluk kepada beberapa syarat termasuk suami harus berlaku adil dalam setiap perkara termasuk nafkah zahir dan batin. Jika syarat-syarat ini tidak dipatuhi maka suami akan berdosa seperti mana firman Allah dalam Surah An-Nisa ayat 129,” katanya.

Beliau berkata demikian menerusi laman Facebooknya yang dipetik agensi berita Jordan Fact International hari ini.

Akram Sabri berkata, antara faktor yang mengharuskan suami berpoligami mengikut syarak ialah isteri tidak boleh melahirkan anak dan isteri mengidap penyakit yang boleh mengalang suami bersetubuh dengannya. - Bernama

Faktor lain ialah suami mempunyai kemahuan seks amat tinggi dan berlakunya peperangan yang mengorbankan ramai kaum lelaki sehingga bilangan wanita jauh lebih ramai, katanya. - Bernama

Komen:  Tapi kaum adam ni kalau dah mau...macam2 alasan dibuatnya...tepuk dada tanya selera...sendiri mau ingatlah.... berita hari ni bapa cacat penglihatan hamilkan anak sendiri, sedangkan dia sudahpun beristeri 2....ini binatang ke apa?

No comments:

Post a Comment