Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Thursday, September 15, 2011

Bila cacing memanjat mata....

Jangan persoal Kedai Rakyat 1Malaysia

KUALA LUMPUR 14 Sept. - Sebuah pertubuhan bukan kerajaan (NGO) hari ini mengecam kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif The Lion Group, Tan Sri William Cheng yang mempertikai kewujudan Kedai Rakyat 1Malaysia.

Presiden Dewan Ekonomi Sosial Muslim Malaysia (DESMMA), Mohd. Fazil Abdullah berkata, tindakan Cheng hanya menunjukkan sikap pentingkan diri sendiri tanpa memikirkan objektif penubuhan kedai tersebut.

"Beliau perlu ingat bahawa Kedai Rakyat 1Malaysia diwujudkan untuk membantu golongan berpendapatan rendah di negara ini.

"Jadi, jangan hanya pertikai kononnya peniaga-peniaga runcit di bawah naungan Gabungan Dewan Perniagaan Perindustrian Cina (ACCIM) sahaja terjejas," katanya kepada Utusan Malaysia hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai reaksi kepada kenyataan Cheng yang berkata, kerajaan perlu berlaku adil dengan membekalkan produk harga patut yang sama kepada 30,000 kedai runcit sedia ada.

Ini kerana menurut William, Kedai Rakyat 1Malaysia yang menawarkan 250 jenis barang runcit dan dipasarkan di bawah harga pasaran semasa menjejaskan perniagaan runcit yang lain.

Tambah Mohd. Fazil, selama ini tiada pihak yang mempertikai harga jualan di kedai-kedai runcit di bawah naungan ACCIM.

"Apa salahnya kita sama-sama membantu rakyat berpendapatan rendah di negara ini untuk menikmati harga barang yang murah di kedai runcit. Dengan itu barulah nampak semangat 1Malaysia dan semangat patriotik semua kaum di negara ini tanpa mementingkan diri," katanya.

Komen:  Komen dari orang yang nak selamatkan kaum dia ajer...kalau kerajaan boleh bagi harga murah..kenapa lu orang tak boleh? Mana dia tanggungjawab sosial lu orang?  asik pikir mau bagi kaya kaum dia ajer...yg banyak membeli kat kedai kaum ni orang melayu plak tu...ha rasakan...kalau nak bagi laku barang kat kedai tu..turun2kanlah harga...jgn pikir nak untung banyak aje...

No comments:

Post a Comment