Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, May 16, 2011

Boleh Tak Kalau Dah Sah ada DNA Babi tu Umum Terus Nama Produk????

Dua bahan buat kek, roti ada DNA babi: JAKIM
Bharian Online, 2011/05/16

PUTRAJAYA: Mesyuarat Panel Pengesahan Halal Malaysia minggu lalu menolak permohonan Sijil Pengesahan Halal Malaysia (SPHM) sebuah syarikat pembekal bahan membuat kek, roti dan pastri selepas mendapati ia mengandungi DNA babi dalam dua ramuan yang digunakan oleh syarikat itu.

Dua ramuan terbabit ialah ‘Whole Egg Powder’ dan ‘Whole Milk Powder.’

Difahamkan, syarikat yang beribu pejabat di Eropah itu turut membekalkan roti, kek dan pastri untuk pasar raya besar dan restoran di negara ini. Berikutan itu, Bahagian Hab Halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM) meminta semua pemegang dan pemohon baru SHPM yang menggunakan produk keluaran syarikat terbabit mengambil langkah untuk mengelakkan sijil mereka ditarik balik.

“Semua pemegang atau pemohon baru yang menggunakan produk syarikat terbabit diminta menukar produk itu kepada produk lain yang memiliki sijil halal yang diiktiraf.

“Mereka juga diminta mengemukakan resit pembelian produk baru daripada pembekal yang memiliki sijil halal yang diiktiraf,” katanya dalam kenyataan yang disiarkan di laman web, semalam.

Selain itu, pemegang dan pemohon baru juga diminta menjalankan proses samak dan mengemukakan bukti surat akuan semak daripada pihak Jabatan Agama Islam Negeri.

Justeru, orang ramai dinasihatkan supaya melayari laman web www.halal.gov.my untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai syarikat yang memiliki SPHM. 
 
Komen:  Kenapalah kalau di Malaysia ni, susah sangat nak umumkan nama produk yang dah disahkan tak selamat atau tidak halal? Yang orang2 kat kampong takder akses ke internet tu macamana nak pastikan produk2 yang tersenarai di laman web jakim gamaknya? atau mungkin kalau ada internet tapi org2 veteran yang buta IT ni (mak ngan abah saya mmg tak tau nak guna computer nih)...so if they keep on taking the unhalal product macamana? saper nak tanggung? JAKIM? so kan senang umumkan terus ajer nama produk tu...terus kitorang ni tak membeli..... kalau ada dirumah pun... balik karang boleh terus buang ke tong sampah ajer....please lah... janganlah buatkan benda2 penting macam ni pun banyak red tape nyer...

3 comments:

 1. sebab konon nk jage nama baek company la tu mami...

  ReplyDelete
 2. kalau camtu baik jangan bagitau...diamkan jer... ni umpama melepaskan batuk ditangga... dorang akan tetap disoal di 'sana' nanti...ceh...

  ReplyDelete
 3. Assalam Sayang Mommy

  Biar mereka yang suka berahsia sangat tu tanggung dosa apa yang orang Islam makan kerana mereka menyembunyikan fakta DNA babi tu. Apa pun nak jaga nama baik kompeni cina tu buat apa? Makanan yang mereka buat tu halal ke?

  ReplyDelete