Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, May 30, 2009

Mami Part 6

Sebenarnya badan penat nih, tapi hati kuat nak meneruskan cerita mami yang tergantung nie... tak sabar untuk meneruskan episod2 berikutnya... tapi of course less adventure .... sebab dah masuk zaman dewasa... sebelum buat sesuatu kena fikir, sebelum kata sesuatu kena fikir... tak boleh buat macam zaman mami teenager dulu...kuat memberontak... tapi hanya bila mami fikir sesuatu perkara yang berlaku itu tidak adil untuk mami...atau seseorang menyalahkan mami walaupun bukan mami yang salah... banyak kali kena... kita salah kena marah... orang lain salah kita kena marah...masa mami budak2 dulu...mamilah yang paling banyak makan talipinggang atok abah... sampai terbit2 darah dibedalnya mami... makngah plak jenis gatal mulut..sikit2 ngadu..sikit2 ngadu... mamilah yang jadi mangsa... sampai satu masa mami fikir..."eh..aku ni anak pungut agaknya... mak ngan abah tak sayang aku, asik aku jer kena pukul, salah orang lain pun aku kena" masa tu sedihnya rasa... tapi mami kecik lagi so nak lari ke mana kan... terima aje lah... sebab tu mami suka berjalan dan berkawan...tak duduk rumah... sebab rasa asik mahsyok duk kat rumah kawan... mak dia baik layan mami.. mami suka mandi perigi kat rumah kawan baik mami ni... lepas mandi perigi.. pegi petik buah nenas belakang rumah dia... lepas tu kutip cendawan... selalu lepas hujan ni cendawan naik cepat... lepas kutip cendawan...nanti mak kawan mami panggil naik rumah, makan ubi rebus ngan sambal tumis ikan bilis ngan ikan kering... rasa best sangat... sebab mami tak jumpa ketenangan tu di rumah sendiri...sebab ramai sangat... penat...takder masa untuk diri sendiri...kena uruskan adik2 yang kecik2 tu....
Mami Part 6
Mami dah fikir dengan semasak2nya... mami akan ikutkan aje kehendak atok mak ngan atok abah.... mami fikir ada banyak cara untuk membahagiakan orangtua... oleh kerana mami masih belum bertemukan kerja yang sesuai untuk membantu atok mak dan atok abah, mami rasa keputusan mami untuk menerima lamaran daddy is the best that i can do to make them happy.. my happiness?... i'll teach myself to love daddy......
i replied daddy's letter and informed him that atok abah would like to meet nenek jb. at this point of time, daddy was already transfered to Sabah (he started his duty in itm sabah on the 29 jan 1989). raya that year, daddy brought nenek jb together with tokcu to our house. the elderly talked and daddy had to stay and listened to their discussion...ordered from atok abah....hahahaha... atok mak kata masa tu daddy dah macam itik nila sebab menahan malu mendengar orang tua merancang masa depan dia dan mami...kihkihkihkih... mami ngan atok mak mengendap dari celah tangga...maklum rumah org kampung senang nk mengendap...hehehehe.... padan muka daddy....
tarikh pertunangan belum diputuskan lagi tetapi akan dilakukan dalam waktu2 terdekat... tunggu ajelah... dalam pada itu... daddy looked happy... happy ke daddy? hehehehe.. tapi tentulah yang paling gembira atok abah ngan atok mak kan.... doranglah yang sibuk merancang itu ini... mami dan daddy meneruskan hubungan hanya melalui surat2 aje.. kadang2 daddy risau kalau lambat dapat balasan surat mami... begitulah sebaliknya... kalau daddy lambat balas surat..mulalah risau.... "eh aku ni dah mula rindu2 nih.... dah mula sayang kot"..... at the end... "entahlah".....
mami masih lagi kerja kat kilang triumph tu... masa tu susah nak cari kerja...lagipun duk kat muar lagi kan... nak buat macamana kan.. kerja..janji hujung bulan dapat gaji...duit poket..tak lama lagi nk tunang.. nak gak berbalas2 dulang... dulang nak kena isi... habis kena gak buat kenduri kecik2... sedara mara kita punyalah ramai... biasalah rumah kita tu kalau kenduri...kadang2 sampai 2 kali round makan.. tak muat dibuatnya... badan mami makin kurus... macam2 yang mami pikirkan... "am i making the rite decision?"... soalan ni tak pernah hilang dalam kotak fikiran mami ni... takut tersalah langkah... tapi at the same time..mami serahkan segalanya pada parents dan Allah...
tarikh pertunangan telah ditetapkan pada 31 Ogos 1989... daddy pun cuti dan ada sama masa hari pertunangan tu.... ramai yang datang dari sebelah lelaki... kakak pada daddy yang sarungkan cincin pertunangan ke jari mami... tapi mami pakai lebih kurang aje... anak2 mami tau tak... masa majlis pertunangan mami tu mami pakai baju nikah makngah aje.. nak beli nanti mahal... so mami pinjam ajelah... takper... baju tak penting kan... yang penting tuan punya badan dan jari yang nak disarung cincin pertunangan tu... make up tu pun sendirian berhad aje... daddy was present at that time... tapi nyorok jauh sikit... malu konon nak tunjuk muka....hahahahaha
31 ogos 2009 rasmilah mami menjadi tunangan orang... selepas dari ni mami kena menjaga diri kerana almaklumlah... kata orang macam2 dugaan akan ditempuhi dalam waktu bertunang....
ni lagu pertama yang daddy dedicated pada mami...
video

No comments:

Post a Comment