Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Monday, June 17, 2013

Salah kami tidak pantau anak gadis hingga salah arah...


ANAK-ANAK adalah harta, sebaiknya mereka dididik mengikut acuan berhemah yang boleh membawa keberkatan dalam hidup mereka dalam suasana yang diberkati oleh Allah SWT.

Berilah kasih sayang agar mereka tidak melanggar batas keagamaan dan patuh kepada perintah Yang Maha Esa.

Hanya dengan iman yang teguh sahaja menjadi perisai kepada segala bentuk gangguan sihir sama ada dalam rumah tangga, cinta dan juga kerjaya.

Namun dalam melalui cinta yang terlarang, manusia sering tewas dengan ujian. Untuk memiliki sesuatu yang halal dan sah, terkadang terdapat banyak halangan.

Pun begitu tanamkan dalam hati, setiap ujian yang Allah bagi adalah kerana Allah ingin menghadiahkan kita sesuatu yang amat bernilai jika segala rintangan itu berjaya diharungi dengan penuh kesabaran dan mengharapkan keredaan Ilahi.

Minggu ini, saya ingin berkongsi pengakuan seorang ibu yang menghadapi dilema apabila anak gadisnya jatuh cinta dengan rakan sejenis.

Disebabkan keadaan yang tidak menggembirakan itu, keluarganya menjadi kucar-kacir dan hubungan dengan suami juga terjejas. Semoga kisah ini menjadi pengajaran berguna yang perlu dikongsi dengan orang ramai di luar sana.

Bagaimana wanita ini menangani masalah tersebut dan apa yang terjadi kemudian, kita ikuti kisah ini bersama.

"Nama saya Kalsom (bukan nama sebenar), bekerja sebagai seorang pegawai di sebuah bank. Suami saya seorang penjawat awam dan menjadi pegawai kanan di sebuah jabatan kerajaan.

"Kami mempunyai tiga orang anak, dua lelaki dan seorang perempuan berusia antara 13 hingga 20 tahun.

"Anak sulung saya masih menuntut di sebuah IPTA dan akan menamatkan pelajaran pada hujung tahun ini. Yang kedua juga menuntut di IPTA dan bongsu di tingkatan satu.

"Saya tidak risau tentang anak sulung kerana dia memang seorang anak yang baik, rajin solat, mendengar kata dan pandai. Begitu juga yang bongsu, nampak menyerlah dalam persekolahannya.

"Namun sebagai ibu, saya amat kecewa dan sedih dengan apa yang berlaku terhadap anak kedua saya, yang juga anak tunggal perempuan yang saya panggil Noni.

"Tanpa saya sedari, dia telah menjalin hubungan songsang dengan rakan sejenisnya. Segalanya bermula apabila saya memberi sepenuh kebebasan kepadanya kerana yakin dia seorang anak yang sopan. Selama ini, dia tidak pernah menyakiti hati saya.

"Saya kesal kerana tidak pernah mengenali siapa kawan rapatnya. Saya ambil mudah dengan siapa dia berkawan, ke mana dia pergi dan tidak bertanya apabila dia lewat pulang ke rumah.

"Bermula dengan berkawan biasa, akhirnya bertukar status kepada kekasih. 'Ibu..., Noni lewat pulang hari ini, ada perbincangan dengan kawan'... begitulah yang sering Noni beritahu saya.

"Sebagai seorang ibu, saya mempercayainya kerana Noni tidak pernah berahsia dengan saya dan akan menceritakan segalanya jika berhadapan dengan masalah.

"Suatu hari, saya menerima kunjungan seorang tetamu yang tidak diundang, seorang wanita sebaya dengan saya. Setelah menjawab salam dan berkenalan, saya menjemput wanita itu masuk ke rumah.

"Dia memberitahu namanya Habsah (bukan nama sebenar). Dia bertanya tentang Noni dan mahu mengesahkan Noni adalah anak saya.

"Ya..., dia anak gadis saya. Kenapa dengan Noni?" tanya saya yang mula terasa tidak sedap hati.

"Beginilah Puan Kalsom, saya sebenarnya sudah buntu dan mati akal memikirkan masalah anak-anak...dan saya terpaksa beritahu puan tentang hubungan anak puan dengan anak saya.

"Anak kita sebenarnya sudah menjalin hubungan terlarang...mereka sebenarnya bercinta sesama sendiri, katanya tenang sambil menunjukkan gambar-gambar yang tertera pada telefon bimbitnya yang disalin dari telefon bimbit anaknya.

"Ketika itu dunia saya gelap seketika, adakah saya sedang bermimpi di siang hari atau ini dugaan untuk saya? Saya menangis kerana terkejut dan kesal dengan perlakuan anak saya itu.

"Istilah pengkid tidak pernah hadir dalam kamus hidup saya. Malah saya tidak pernah menyebut perkataan itu sepanjang hidup saya. Tetapi pertemuan dengan Habsah telah membongkar segala rahsia aktiviti sosial anak-anak gadis kami yang melampau dan sukar untuk saya percaya.

"Namun bukti yang ada pada Habsah telah menceritakan segala-galanya. Kami menangis sambil berpelukan dan berfikir bagaimana hendak menyelesaikan masalah ini.

"Kata Habsah, suaminya belum tahu perkara tersebut dan dia juga tidak bercadang untuk memberitahu hal itu kerana bimbang keadaan akan menjadi lebih teruk.

"Saya juga mengambil pendekatan yang sama iaitu merahsiakan hubungan cinta terlarang anak-anak kami daripada pengetahuan suami.

"Setelah berbincang, kami sependapat untuk 'memisahkan' mereka daripada berjumpa. Segalanya dilakukan umpama menarik rambut di dalam tepung, dengan harapan untuk membawa mereka ke pangkal jalan. Kami sepakat untuk menghantar anak-anak ke kelas bimbingan agama tetapi di tempat yang berasingan.

"Syukur mereka tidak membantah dan menurut sahaja apa yang kami minta. Terdapat pelbagai aktiviti yang dijalankan di kem tersebut. Setelah hampir setahun di sana, segala niat dan doa restu kami dimakbulkan Ilahi.

"Suatu hari, sedang kami sekeluarga sedang bersantai, Noni datang dan memohon maaf kepada saya. Katanya dia terbabas jauh kerana terpengaruh dengan kawan-kawan yang dihanyutkan oleh budaya songsang.

"Terima kasih ibu kerana telah selamatkan saya daripada menjadi mangsa sebagai seorang gadis pengkid."

Anak gadis saya mengakui ketika itu jiwanya lebih terarah kepada sifat kelakian. Sambil memeluk saya, dia menangis kesal akan dosa yang terpalit.

"Saya bersyukur kepada Ilahi dan berterima kasih kepada Habsah yang telah membongkar segala yang menjadi rahsia anak-anak kami. Jika tanpa ikhtiarnya, mungkin perlakuan mereka yang songsang itu tidak dapat diselamatkan.

"Kepada ibu bapa yang terlalu memberi kebebasan, awasi pergerakan dan perlakuan anak-anak. Nasihat saya, jangan terlalu percayakan anak-anak yang masih di bawah jagaan kita.

"Jika mereka tersasar dari kehidupan yang normal, cepat bertindak mengikut acuan yang digariskan oleh agama.

"Kehidupan hari ini terlalu banyak terdedah kepada 'jerangkap samar' yang ada di mana-mana. Saya nasihatkan ibu bapa mengambil peranan penting untuk memantau anak-anak agar tidak terpesong daripada batas agama.

"Saya bersyukur kerana dapat menyelamatkan Noni lebih awal. Terima kasih kepada Habsah yang prihatin dengan persahabatan anak-anak kami. Moga Allah berkati hidup Noni dan kami sekeluarga dan juga keluarga Habsah,'' demikian Kalsom menamatkan ceritanya.

Alhamdulillah, saya turut lega dengan penyelesaian kes anak Kalsom ini. Sebagai ibu, Kalsom telah bertindak bijak dengan menghantar anaknya ke pusat latihan bagi mendalami ilmu agama.

Ibu-ibu di luar sana patut mencontohi Kalsom dan Habsah dalam menangani anak-anak yang tidak terkawal ini terutama remaja perempuan.

Perhatikan tingkah laku anak-anak yang terlalu rapat berkawan. Perhatian, kasih sayang dan pemantauan amat penting bagi memastikan mereka tidak terpengaruh dengan budaya tidak sihat.

Menutup catatan, pesanan saya, nafsu adalah mainan syaitan dalam diri seorang manusia. Bila dimanjakan, ia akan menjadi ketagih dan bila dibiarkan, kita akan terus terlupa. Sebaik-baiknya, jangan ikut nafsu tetapi ikut akal untuk mencari keredaan dan kesejahteraan hidup yang abadi.

Salam.© Utusan Melayu (M) Bhd 

No comments:

Post a Comment