Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Saturday, June 6, 2009

Mami Part 10

Bermulalah episod mami sebagai seorang isteri...macamaner ek?

sampai aje di k. kinabalu, kawan daddy, ustaz nadzri yang jemput mami ngan daddy kat airport. daddy duduk kat dalam kampus..residen staff...rumah daddy kat block student lelaki...so mami ni kiranya terperok ajelah dalam rumah...nak keluar sumer budak2 jantan aje yang penuh kat luar tu...keesokan harinya pergi shopping kat bandar k.k. macam2 nak kena beli, periuk belanga, pinggan mangkuk..ish segala2nya lah kena beli...orang baru nak mulakan hidup kan..lepas 2-3 hari ... daddy dah kena mulakan tugas semula selepas bercuti panjang...mami jadi surirumah sepenuh masa..pagi sediakan breakfast...tengahari daddy balik makan...kenalah masak kan... pastu kena sediakan something untuk minum petang lak... pening gak sebab hari2 nak kena pikir apa nak masak...breakfast apa....petang nk minum apa... dahlah tu...nak buat untuk 2 orang aje... tapi sebab nak jadi isteri yang baik kan... buat gaklah... walaupun menu tu menu yang sama berulang2....
macamana mami ngan daddy?...ya Allah... masa nilah kami baru nak belajar mengenali diri masing2... rasa2nya dua2 jenis kepala batu dan keras kepala kot... tapi mami ni kan jenis tak suka nak bergaduh lama2 lah... salah mami...tentulah mami yang mintak maaf kan ... tapi kalau salah budak tu pun... mami gak yang mintak maaf... tak kisahlah... janji ada communication... whose wrong or right...i think... sendiri tahu... tapi kalau anak2 mami nak tau...dulu2 masa zaman mami anak dara... kalau time merajuk ngan atok abah... boleh makan minggu mami tak bercakap... atok abah buatlah macamana pun... mami takkan buka mulut... memberontak dalam diam...tak berbunyi langsung kalau atok abah ada... nak tunjuk besar kepala kan...tapi bila kena ngan laki sendiri... kalah... tapi tak bermakna bila mami yang mengaku kalah... mami kalah dalam ertikata yang sebenarnya... we should have that kind of attitude... kalau tak.. sampai bila2 pun tak bercakap... sebab masing2 fikir dia betul kan... and to me in marriage, communication is very important... bila dah tak bercakap tu... apa maknanya... baik duk rumah lain2 sebab dah takder makna dah... duduk serumah tapi macam orang asing... tu sebab baik beralah.. beralah tak bermakna kalah...kan?
ada satu ketika tu...mami rasa menyesal sebab berkahwin ni...awak sumer nak tau pasal apa? pasal dia kecik aje...satu hari tu daddy ajak pergi shopping complex nak cari baju kerja... sampai kat shopping complex tu... daddy tanya mami...kemeja yang dia suka tu cantik ke tak?.. knowing mami... mami suka bagi honest opinion... tapi seperti biasa...tak sumer orang suka honest opinion kan... mami katalah kat daddy "kalau color ni tak sesuailah untuk abang, kalau abang nak cari baju kena cari yang sesuai ngan warna kulit tau bang"...tetiba daddy jadi incredible hulk... daddy marah sangat kat mami...budak2 salesgirls kat situ sumer tengok mami sebab nampak daddy marah.. daddy tak marah mulut tapi macam sentap2 kat baju2 yang kitoang tengok tadi... mami punya sentap...mami terus jalan ke depan sorang2... terus dan terus jalan... pergi ke kereta yang daddy parking jauh gaklah... sampai kat keta tu..duk kat tembok sorang2... sambil tunggu daddy sampai... masa duk menunggu tu... mami dok lah menyesal tak habis2... kalau mami ada duit dalam tangan masa tu... dah lama beli tiket kapalterbang balik ke kampong... takder maknanya kawin camtu... sumpah... kalau ada duit masa tu...dah lama mami tinggalkan daddy.... balik dari shopping tu... seperti biasa.. sepatah perkataan pun tak keluar... masing2 memegun...masuk rumah...sorang kat bilik sorang kat sofa depan.. kunun tidor kunun.... tapi tak lama lepas tu mami gak yang keluar pujuk orang yang marah mami... patutnya mami yang dipujuk... terbalik kan?...tak aper.. selagi hati ni boleh... tak aper... so mami cakap kat daddy... "okaylah... next time kalau nak beli baju... abang tak payah tanya ida... abang beli aje... sebab bila abang tanya.. ida cakap yang betul ... abang taknak terima... baik tak payah tanya kan?"... ish... barulah dia peluk kita balik....dia kata "alah.. janganlah...nanti abang nak beli baju...ida pilihkan eh!".. kan ke senang kalau kat kedai tadi camtu kan... tak...nak gak marah2...rajuk2... pujuk2... ish ish ish... mmg Allah nak bagi panjang jodoh... kalau ada duitlah.. tak aderlah anak2 mami ngan daddy...
kalau orang yang dah kenal lama.. bercinta lama2 pun gaduh2..cerai berai bila baru lagi bernikah... inikan pula mami ngan daddy yang boleh dikatakan sebagai orang asing .... cabarannya terlalu hebat... tapi mami tak pernah citer ngan atok mak or atok abah pasal hal gaduh2 ni... depan orangtua... maintain bahagia..... tapi mmg bahagia pun..cuma bila sesekali lidah digigit oleh gigi... masa tulah marah macam nak gila... bila dah berbaik tu... lupa semuanya... kuasa Allah.... tak lama lepas tu mami dapat offer jadi jurulatih kontrak ngan uitm sabah sebab sorang pensyarah steno tu pergi further study kat US... seronok dan gumbira tidak terkira... mami dapat jadi jurulatih kontrak... seronok gak mengajar budak2 steno.. mami ajar shorthand ngan trengkas pada budak2 part 2 & part 3... mami rapat ngan student2 yang mami ajar tu... sampaikan datang ke rumah mami tengok tv sama2... mami pun rapat dengan puan rosdiana... ketua kursus... tapi tentulah kelayakan mami ni yang paling rendah kan... pensyarah2 lain sumer yang dah balik dari overseas... mami ni cuma lulusan uitm segamat aje.. so adalah kedengan suara2 sumbang... untuk anak2 mami... kalau terjumpa situasi yang sama.. pedulikan cakap2 orang... kita takkan mampu berdiri sendiri kalau asik bersandarkan atas cakap2 orang sahaja.. if you believe in what you do, go ahead and do it the best that you can..sebab orang2 ni bercakap... mengkritik memang pandai.. tapi bila kita susah.. bukan orang2 ni yang akan tolong kita... another thing.. kawan sejati bukan kita boleh jumpa dalam masa satu hari... it takes time anak2ku... bukan semua yang di luaran itu sama dengan apa yang di dalam... sebab itulah title blog mami pun kulit isi rambut hati...
so bila dah mengajar ni... kalau kelas mami belah petang... mami sempatlah nak memasak belah paginya... begitulah sebaliknya... minum petang pun dah lebih kurang aje... masa ni badan mami dah mula naik dah... bukan mami aje... daddy pun sama... baju2 kawin sumer dah sempit dah... cepat betul badan naik... masa nak kawin... puaslah macam2 mami makan nak menggemukkan badan... haram.... makin kurus lagi ada... tapi lepas dapat vitamin...dua2 sihat walafiat....kahkahkah... nita.. you taukan "vitamin"....
sebagaimana pasangan lain yang berumahtangga... tentulah mami dan daddy ternanti2 kehadiran cahayamata... tapi entah dimana silapnya... yang ditunggu tak kunjung tiba... setelah setahun mami mengajar kontrak kat uitm sabah, kontrak pun tamat sebab pensyarah yang dulu ke US tu dah masuk kerja semula...mami mula mencari kerja lain... masa tu ada iklan di suratkhabar yang MIDA perlukan stenographer... mami pun cuba nasib... mmg rezeki tu ditentukan Allah... masa tu mami ngan daddy tengah bercuti di s. alam.. tetiba dapat panggilan telefon suruh mami pergi interview... ish... biar betul... buat pertama kali mami dipanggil temuduga atas jawatan yang mami pohon.... mami pun terus kata ok...esoknya dah kena pergi interview... daddy temankan mami pergi interview... kami naik bas aje.... masa interview tu.. puan mardziah tanya... kalau mami ditugaskan keluar negara, ok ke tidak?..terperanjat gak mami sebab tak taupun mida ni ada kat overseas.. tentulah teringin kan.. tapi mami tak boleh buat keputusan sendiri sebab dah ada suami kena ikut kata suami... mami kata kalau suami izinkan... saya rasa tiada masalah... masa nak keluar dari bilik interview tu..mami dengan dia cakap ngan interviewer yang lagi sorang tu "she's nice, i like her".... wah bersorak girang hati mami nih.. tapi mami tak cakap pun ngan daddy masa tu sebab takut tak dapat... keluar dari mida... mami ngan daddy tunggu bas... daddy dah pesan dah... nanti nak datang kerja naik bas apa... turun kat mana... mami duk cakap dalam hati... kesiankan laki aku...aku ni belum tentu dapat kerja... tapi laki aku dah beria2 ajar camaner nak datang kerja...mami angguk aje masa tu....
the next morning... pagi2 lagi dapat call dari mida... "alida, you dah diterima masuk ke mida.. bila you boleh mula kerja?"...hah... aku dapat kerja?... macam tak percya mami...ya Allah..sukanya hati mami Allah sahaja yang tau... syukur nikmat.... mami berlari cari daddy..."abang, ida dapat kerja bang.... bila ida nak mula kerja ek?"... lepas berbincang.. mami telefon mida semula bertanya kalau mami boleh mula kerja januari 1993... takder masalah kata dorang... sebab mami kena balik ke k.k. dulu...baju2 mami sumer kat sana... tapi dalam pada tu sedih yang teramat sangat sebab akan berjauhan ngan daddy... seeeeeee.... kan sayang maknanya tu kannnnn..... diam tak diam dah 3 tahun kami berkahwin.... anak? nampaknya takder lagi...
4 january 1993 mami lapor diri kat mida... mami pergi sorang diri...dahlah kl tu bukannya mami reti sangat... tapi oleh kerana daddy dah ajar mami macamana nak naik bas ke tempat kerja masa interview tu.. takder masalah pada mami... masa tu mami duk menumpang rumah kakak daddy yang kat s. alam tu... nenek jb ngan mak busu pun ada sama... peh seksanya duk menumpang ngan orang anak2ku... sungguh azab.... tapi dah suami pun jauh... sabar ajelah... badan mami yang dah bulat...terus jadi pipih semula.... selera makan tiba2 mati... macam ada batu besar duk dalam itu tekak bila duk kat rumah orang ni... pengalaman yang takkan dilupakan selagi hayat dikandung badan... masa ni duit gaji pun takder sebab...mami selalu terbang ke k.k. kalau takpun daddy yang akan terbang ke s. alam... begitulah kami selama setahun...mami ingat lagi.... bulan april that year... period mami dah lewat... ya Allah... is this the one... mami pergi ke klinik... doktor perempuan india tu terus suruh buat urine test... confirmed.... mami dengan suka hati terus call daddy kat sabah... "abang!!! doktor dah sahkan ida pregnant!!".. "Alhamdulillah" suara daddy kedengaran gembira dan sayu... mami happy sangat2...sebab daddy happy... tapi after a few days... masa mami bangun pagi nak pergi kerja, tetiba perut rasa memulas2...mami terus masuk bilik air... sambil jirus badan ngan air..menahan sakit perut... kenapa nih... tak penah rasa sakit camni... rasa cam period pain...tapi lagi pedih... tetiba... mami nampak darah beku jatuh atas lantai.. taklah sebesar mana.. tapi macam darah beku...serentak dengan tu.. sakit mami hilang serta merta... mami nangis sorang2 dalam bilik air tu... menangis mengingatkan kegembiraan daddy tak lama... "ida minta maaf bang...minta ampun..." mami nangis sorang2 dalam bilik air.. lama baru keluar... decided no to go to work... pakai baju lebih kurang... panggil teksi..nak pegi clinic... mata mami dah bengkak2 menangis.. kena jumpa doktor untuk kepastian... masih ada harapan lagi ke ataupun tidak?..dalam teksi mami nangis lagi... sampaikan abang drebar teksi tu perasan... dia tanya "adik ok ke?... adik nak pegi mana?" "nak pegi klinik bang".. "adik nak abang tunggu ke?, abang boleh tunggu" "takper bang... saya tak tau berapa lama... nanti saya balik sendirilah"... baik abang teksi tu.. mungkin risaukan mami yang tak henti2 menangis agaknya....
doktor kat klinik seksyen 2 s. alam sahkan yang mami baru aje keguguran.. tapi oleh kerana baru sangat lekatnya... tak perlu buat dnc... rasa macam nak terbalik dunia ni... macamana aku nak cakap kat laki aku nih?... sampai kat rumah.. mami terus angkat telefon...beritau daddy berita sedih.. tersedu2 mami nangis kat phone... keadaan daddy kat sana... mami tak pasti... yang pasti.. daddy tentu sedih... maafkan ida sekali lagi ya bang.. beyond our control.. takder rezeki lagi masa tu kan...
selepas 6 bulan duduk menumpang.. tetiba dapat berita, kakak daddy dapat buat master kat UK...mami kena keluar dari rumah tu sebab rumah tu nak disewakan pada orang lain.. ya Allah... manalah aku nak pegi nih.... menjajau mami cari rumah... dapatlah satu bilik kat area yang sama.. yang duk kat rumah tu sumer budak2 kilang... tapi tak kisahlah tu sumer... dorang pun orang jugak kan... mami dulupun dah macam2 kilang yang mami kerja...tapi one thing... masuk aje bilik tu... mami terus ke bilik air dia... ampun... toilet dia macam dah berbelas tahun tak berbasuh... toilet bowl punyalah kuning kecoklatan...uwekkkkk... mmg tak sanggup nak letak punggung kat situ... tapi mami takder pilihan kan... duduk ajelah... u know what i did... mami basuh toilet tu sampai bersih... barulah mami guna toilet tu... wonder macamana budak2 tu duduk dalam keadaan yang macam tu... perempuan pulak tu... ish ish ish....tapi mami usaha cari bilik lain untuk disewa... tau tak apa mami buat... mami amek directory book...cari yang address dia kat s. alam seksyen 19.. mami dial nombor telepon tu satu demi satu.. tanya ada tak bilik kosong nak disewakan... mami nak satu bilik sorang... Allah itu Maha Mengasihani... mami baru call nombor yang kedua mami jumpa... terus2 orang tu cakap... dia ada satu bilik nak disewakan... sebab dia nak ke UK..nk buat phd... suami ngan anak2 ikut... tapi ada mak sedara dia yang jaga rumah tu... mami dapat satu bilik... master bedroom, couple baru kawin sewa.. bilik kecik yang lagi satu tu... ada 2 orang budak share sewa... mami sewa sorang satu bilik... Alhamdulillah.... lega rasanya... aman damai dunia... terima kasih ya Allah... dalam kesusahan berjauhan dengan suami... Allah sentiasa disisi....makcik yang jaga rumah tu punyalah sayang kat mami... just imagine... total penyewa kat rumah tu 5 orang termasuk mami... tapi cuma mami aje yang dia ajak makan...mami tak payah cari makanan kat luar.. dia selalu ajak mami makan... selalu sembang ngan mami... mami pegi kerja pagi dia sama2 tunggu sampai kereta yang mami tumpang tu sampai kat depan pintu gate rumah... bila mami balik petang..dia dah tunggu...mami menumpang kasih dengan dia... mungkin juga dia dapat menumpang kasih ngan mami masa tu... terima kasih makcik.. jasa makcik ida kenang sampai bila2....sehinggalah hujung tahun 1993..daddy dapat surat dipanggil balik semula bertugas di s. alam... mami terpaksa mengucapkan selamat tinggal pada makcik... dia sedih sungguh... dipeluk dan diciumnya mami...
tapi mami gembira yang tidak terhingga kerana setelah setahun hidup berjauhan dengan daddy... kami akan hidup bersama semula... walaupun suka gaduh2... tapi tak suka jauh2..camaner tu?

3 comments:

  1. alamakkkk...lama kita tunggu adegan HOT ni...xtimbul2 pun??ahaksssssss.. :p

    ReplyDelete
  2. ana, adegan panas telah ditapis dan dipotong oleh penyunting LPF ler... wakakakaka..

    ReplyDelete
  3. alamakkkk...melepas la ni ek?? :)

    ReplyDelete